Goudse en Blauwe Kaas maken
Bij de Nieuwtjes vind je de data van de Workshops.
Wat is er mooier dan melk omtoveren tot kaas. Een prachtige manier om melk houdbaar te maken maar we gaan natuurlijk ook voor de heerlijke smaak.
Natuurlijk om de vanzelfsprekendheid en omdat we er producten uit de natuur in verwerken. Dit maakt je kaas tot een uniek product.
We hebben al een aantal kruiden gedroogd die gebruikt kunnen worden tijdens de workshop. Denk dan aan Daslook, Brandnetel, Kleefkruid of kruiden uit de tuin zoals Selderij, Bieslook of combinaties die je zelf maar kunt verzinnen.
Neem eventueel je eigen gedroogde kruiden mee.
Een spannend moment van kaas maken is als je de wrongel gaat aansnijden en dan ziet dat de melk is veranderd in een stevig product.
Rustgevend is dat half uurtje dat je de wrongel lekker gaat roeren met je handen. De tijd waar de wrongel rijp wordt. Dan het mengen van de kruiden erdoor en het afvullen van de vaatjes. Tot slot wordt de kaas geperst.
Daarna komt het moeilijkste, namelijk het wachten. Het wachten tot je eindelijk na een week of 3 à 4 je eigengemaakte kaas mag proeven!
Worst maken
Bij de Nieuwtjes vind je de data van de Workshops.
Je kunt natuurlijk verse worst kopen. Maar veel leuker (en lekkerder) is het om je eigen worst te maken.
We werken met vlees van Bosvarkens van Zuylenstein in Leersum. Deze varkens lopen heerlijk in het bos rond te rennen en leveren fantastisch vlees.
We beginnen met het vermalen van het vlees in een traditionele gehaktmolen. Vervolgens brengen we het op smaak met allerlei kruiden. Je kunt ook eigen kruiden uit de je tuin of natuur gebruiken.
Denk dan aan Daslook, Brandnetel, of kruiden uit de tuin zoals Selderij, Bieslook of combinaties die je zelf maar kunt verzinnen.Daarna gaan we varkensdarm vullen met het mengsel en maken we er worstjes van. Deze kun je ’s avond lekker op de BBQ, Grillpan of gewone pan bakken.
Op de Home pagina bij Nieuwtjes vind je de data van de Workshops.